zondag 14 december 2014

Schaakstad Apeldoorn verslaat verzwakt Paul Keres

Stefan Kuipers

In de vierde ronde in klasse 1B stond ons een pittige ontmoeting te wachten met Paul Keres. Met spelers aan de topborden die al ruimschoots bewezen hebben van iedereen te kunnen winnen en goed scorende spelers op de laagste borden. Aan het begin van de wedstrijd viel al snel op dat kopman Hugo ten Hertog ontbrak, net zoals topscorer Willem van de Fliert. Dat zou onze taak aanzienlijk eenvoudiger maken, zo bleek ook uit de ruime 8,5-1,5 overwinning.

Op bord 1 bewees Tim Lammens met wit tegen Xander Wemmers maar weer eens dat hij aan een uitstekend seizoen bezig is. Al vrij snel werd er dameruil aangeboden, afgeslagen, aangeboden en weer afgeslagen (vrouwen...). Uiteindelijk raakte Xanders dame ingesloten op de koningsvleugel, waardoor Tim op de damevleugel zijn gang kon gaan, wat niet veel later resulteerde in het volle punt.



Op bord 2 kreeg Nico Zwirs met zwart tegen Peter Lombaers voorbereiding op het bord die hij eigenlijk voor Hugo ten Hertog had gepland. Na de opening zat hij nog vol ideeën en die ideeën kon hij al snel omzetten in een betere stelling. Met een kwaliteit meer wist Nico de stelling stap voor stap verder te vereenvoudigen, maar in het eindspel ging het mis. Na het missen van vele winsten was er ineens een vesting voor Peter en eindigde de partij na 99 zetten in remise.

Stelling na 54.Ph3: vesting!

Op bord 3 ging Merijn van Delft met wit in op een scherpe variant in het Frans van Jan Breukelman. Hij kende het niet heel erg goed en blunderde niet veel later een stuk weg. Met wat geluk hield hij er nog wat compensatie aan over en moest toen echt aan de bak om niet te verliezen. In het eindspel leek hij zelfs nog op winst te kunnen spelen, maar Jan verdedigde sterk en ook bord 3 eindigde in remise.

Rude awakening: 43...Pf2!

Op bord 4 begon de partij van Stefan Kuipers met zwart tegen Paul Hommerson vrij rustig. De interessante offers werden door beide spelers vermeden en het leek erop dat Stefan de overhand kreeg. In de tijdnoodfase werd het echt een chaos toen de zwarte koning wat naar voren kwam. Het stellingsoordeel vloog alle kanten op, Paul stond gewonnen na een mooi stukoffer, maar verspeelde de winst net zo snel weer en kon toen ook direct opgeven met een stuk minder.

Voor de winst met het verrassende 27.Lxf7!

Op bord 5 speelde Alexander Kabatianski met wit tegen Bert Both een best interessante partij. Zijn tegenstander had alleen veel meer tijd nodig in het begin, waardoor in het middenspel de foutjes bijna onvermijdelijk waren. Alexander kon een pion veroveren en het zwarte tegenspel tegelijkertijd verhinderen. Toen hij nog eens twee pionnen won, vond zwart het wel mooi geweest.

16.Dxb7 – keine Angst!

Op bord 6 werd Armen Hachijan geconfronteerd met de 1. b3 van Jan Jaap Janse. Wit wist niet echt voordeel te behalen en Armen kreeg de stelling op het bord die hij graag heeft. Het middenspel was voor het grootste gedeelte in evenwicht en wit miste in de tijdnoodfase zelfs kansen op een voordeeltje. Daarna kwam Armen in een wel erg goed eindspel en wist dat dan ook om te zetten in een punt.

..en nu 34.Txf7! i.p.v. 34.Pf3? Snel vergeten dit potje – aldus Armen

Op bord 7 leek Sjef Rijnaarts met wit wel erg prettig uit de opening te komen tegen Dirk de Beer. Maar in de praktijk bleek het toch niet heel eenvoudig. Objectief bleef de partij redelijk in evenwicht, alleen leek Sjef een klein voordeeltje op te bouwen. Dirk besloot echter in de tijdnoodfase erg opportunistisch te spelen en kwam zelfs even gewonnen te staan. Maar dat duurde welgeteld één zet en daarna eindigde de partij via eeuwig schaak in remise.

Na zwarts gemakzuchtige 12...Tg8?!

Op bord 8 kwam Arthur van de Oudeweetering met zwart op bekend terrein terecht terwijl zijn tegenstander Gerben Veltkamp helemaal op zichzelf aangewezen was. Gerben had wel een pion gewonnen, maar moest dat eerst nog maar eens zien te rechtvaardigen. In een lastige stelling verloor hij zijn geduld en gaf Arthur de kans om een voordeel rustig uit te spelen. Er was misschien een snellere tactische winst aanwezig, maar Arthur bracht erg rustig en gedecideerd de vis op het droge.

Wit hield het niet langer: 15.d4?

Op bord 9 kwam Marcel Boel met wit in het Frans terecht van Raymond de Rooij. Al snel wist hij de theorie niet exact meer, maar was gelukkig nog wel bekend met de plannen. Het duurde eventjes, maar toen hij eenmaal had gerokeerd leek Marcel eindelijk de stelling onder controle te hebben. Vanaf dat moment kwam hij snel beter te staan, verslapte even maar wist zich na een dame-offer weer te herpakken. Raymond kon de witte stukken niet meer tegenhouden en liet zich uiteindelijk mat zetten.

41.Tf7 BAF en tijd voor een sigaretje!

Op bord 10 kreeg Thomas Beerdsen de 3. Lb5 tegen het Siciliaans te verwerken van Wouter Langerak. Thomas wist al snel het spel naar de damevleugel te verleggen en het wit op die manier wel heel lastig te maken. Wouters pionnenstructuur werd er niet mooier op en hij moest dan ook één van zijn pionnen opgeven. Nadat Wouter vrijwillig afwikkelde naar eindspel met een slechte loper tegen een goed paard, was het voor Thomas een koud kunstje om uiteindelijk te winnen.

31...Pd5 32.c4 Pb6! en e5 kan in het bakkie...

Al met al zijn 8,5-1,5 duidelijke cijfers, maar gezien de kansen had Paul Keres ook gemakkelijk een paar bordpunten extra kunnen hebben. De volgende ronde is in het nieuwe jaar tegen Stukkenjagers, weer een belangrijke wedstrijd in de strijd om de titel.

foto's op Facebook | foto's op Google+ | foto's op Picasa | partijen in pgn


Partijen openen in nieuw venster of tabblad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten